Publicat pe 2 comentarii

Hrană curată pentru ten curat — o continuare

Salată cu unt de migdale, salvie și rozmarin

Au trecut mai mult de trei luni (intense) de când am început provocarea despre care am scris aici, pe vechiul meu blog.

Între timp am dat un raspuns scurt la întrebarea cuiva: „cum a mers?” pe grupul de facebook De la Irina — îngrijire firească. Te invit să te alături grupului dacă te interesează subiectul. Nu este încă prea multă activitate, dar suntem o adunare selectă. 😉


Nu-mi vine să cred câte s-au întâmplat în aceste trei luni:

  • provocarea auto-impusă de a elimina timp de o lună zahărul, cerealele, carnea, lactatele & cafeaua, dublată de intenția de a mânca mai conștient, cu atenție la fiecare senzație
  • decizia de-mi dedica toată atenția profesională acestei pasiuni care a crescut în mine de vreo 10 ani (design de săpun & produse de îngrijire create artizanal)
  • decizia de a cumpăra un domeniu .ro și a porni un site și magazin online,  plus dezvoltarea acestuia cu tot ce înseamnă asta
  • un târg ( alături de mulți artiști timișoreni și nu numai — Bazarul de primăvară de la MISC, cu The Secret Garden TM și LAUNMOMENTAT ) și pregătirea pentru următorul

 

Produse noi, prieteni noi, multă muncă, entuziasm, oboseală… iar toate acestea —  secundare activității de mamă a adorabilului Silviu. Că vine vorba de el… incredibil câtă răbdare are cu mine și cât înțelege când chiar sunt prinsă cu altceva și nu-i pot da toată atenția de care are nevoie!

Așa. Să revin la subiect.

Cum a fost provocarea?

Foarte grea – în prima zi.

Eram în parc cu Silviu pe la ora 3 după-amiaza, mi-era îngrozitor de foame, aveam în mână un langoș  cu brânză din care mânca și el, dădeam și porumbeilor… eu mă abțineam să nu mușc, el nu voia să mergem acasă, ca să pot mânca și eu ceva….

Cred că așa e cu dependențele și cu sevrajul, primele zile sunt îngrozitor de grele.

A doua zi mi-a fost deja mai ușor, lipsa zahărului nu se mai simțea așa de acut.

Am mâncat ultra curat și colorat în acele prime zile.

Salată de orice, ouă de casă, semințe și nuci, (floarea soarelui, chia, dovleac, in, migdale, caju), mi-am făcut unt de migdale pe care-l mâncam cu banane ca desert sau peste salată ca și topping.

Cel mai rapid s-a schimbat starea mea de spirit: mult mai multă energie și calm, pur și simplu mi-era bine.

După frenezia colorată a primei săptămâni au venit și momente mai „dificile” :). Nu prea știam ce să mai mănânc, deci nu mâncam. În schimb beam apă, mai un ceai, mai un suc de roșii. Mă săturam de ouă, mâncam pește, mă săturam de pește, mâncam fructe. Semințe și nuci cam tot timpul. Ciorbe când apucam, terci cu ovăz, mei și hrișcă dimineața.

Era încurajator că deja pielea începea să se curețe. Mai puține coșuri, iar acestea apăreau doar unde aveam deja puncte negre, deci era tot un fel al pielii să se elibereze. În primă fază s-au dus trei kg, apoi am început să stagnez la ceea ce aș numi greutatea mea ideală. Are sens. Chiar dacă nu mâncam chestii grele, mâncam destul de mult, atunci când mâncam, și din păcate nu ajung încă nici acum să fac mișcare. (următoarea provocare?)

Îngrijirea feței:

Tot la începutul lui februarie am creat și am început să folosesc și să testez gama Łibra — echilibru (chiar dacă nu-i spuneam încă așa). Tocmai formulam și testam un tonic cu hidrolat de lavandă, hamamelis, suc de aloe vera și glicerină, un ulei pentru față cu grad mare de acid linoleic, căci acesta lipsește tenului mixt cu tendințe acneice (un mix de uleiuri prețioase din categoria celor „uscate” care se absorb rapid în piele și nu lasă senzație grasă, sunt non-ocluzive, în schimb reglează secreția de sebum) O dată pe săptămână aplicam o mască mineral-botanică, pentru a ajuta pielea în procesul de detoxifiere.

De curând am început curățarea feței cu pulberea pentru curățat (pe care am numit-o apoi) SAUCHA, un alt produs nou care îndepărtează blând murdăria și eventualele resturi de machiaj, stimulează circulația sângelui, elimină celulele moarte dar nu afectează pH-ul natural al tenului cum face orice săpun, cât de blând. (Poți citi pledoaria mea anti-săpun-pentru-față dând click aici)

Desigur că nu-mi era clar dacă pielea se curăță datorită acestor produse noi sau din cauza noului regim de viață, dar asta am aflat curând. Citește mai departe!


Despre provocarea din februarie mai pot să spun că am înțeles clar cum uneori mănânc de plictiseală, tristețe, oboseală sau stres. Nu pot să spun că m-am lăsat, dar este folositor că am conștientizat asta. Uneori accept că-mi „trebuie” acel confort imediat oferit de mâncare, alteori găsesc o soluție la problemă și sar peste mâncat, mai ales mâncat prostii.

O respirație profundă, o plimbare, sau un pahar cu apă fac minuni.

Mi-a intrat în obicei ca măcar o dată pe zi să fiu 100% acolo cu farfuria mea și ce-i în ea, oferind hranei atenție & recunoștință. Sigur că este mai ușor să fac asta când hrana este gătită cu drag, din alimente organice. Fac ce pot să integrez și aspectele astea, dar nu-mi dau în cap dacă nu reușesc. Uneori mănânc cu bucurie și recunoștință un unt de arahide ajuns la mine direct de pe raftul supermarketului.

De curând primim muuulte verdețuri organice prin parteneriatul ASAT cu un producător de legume local. Deși nu se mai fac înscrieri pe acest an, recomand acest program/parteneriat cu mare drag.  

În general evit orice mâncare procesată care conține zahăr adăugat, conservanți, potențiatori de aromă etc.

După ce s-au terminat cele 30 de zile au mai fost câteva zile de inerție, poate o săptămână, când chiar nu simțeam nevoie de dulce, m-am mai ferit și de cereale (tot zaharuri și ele) dar apoi am mâncat pizza de vreo două ori, cu bucurie și urmată de balonare, câte o gură de langoș, ciocolată neagră (70-80%, fair trade) — din când în când.

Am reînceput, pentru o vreme, și cu lactatele de vacă… mai un cașcaval, mai o umplutură dintr-un cornuleț cu brânză sau umplutura de pască cu zahăr, brânză și stafide..  Ei bine, cam atunci au reînceput să iasă din nou și coșurile, mai haotic decât cele 1-2 bucăți ce apăreau în perioadele de schimbări hormonale.

Mi-am dat voie să experimentez efectul ăsta până când s-a agravat destul de tare cât să zic din nou stop.

Acum, de vreo lună, am eliminat din nou lactatele. Și din nou acneea s-a retras. (sigur că au rămas cicatrici, căci uneori fac ce spun tuturor să nu facă, și anume nu las coșurile în pace… de aceea am creat și serul regenerator Łiber, ca tratament post – acnee, dar ajută și la liniile fine apărute în jurul ochilor și gurii )

Din nou, pielea se curăță, odată cu organismul.


Rezultate:

Se spune că este nevoie să lași în urmă ceva pentru a putea integra noul în viață. În cazul meu s-a întâmplat așa:


Renunțarea

  • aproape 100% la lactate, o grupă de alimente despre care știam demult că nu-mi mai fac bine dar îmi era greu să le scot din alimentație: puterea obișnuinței, confortul copilăriei…
  • reducerea cu mult a zahărului de orice fel, fie el alb, brun, miere, etc. Îl mai folosesc uneori, în perioadele mai grele ale lunii, ca sursă de energie și confort, sub formă de ciocolată neagră, miere de la producătorul nostru preferat și zahăr de cocos.

Integrarea a (cel puțin) două ritualuri

Mare lucru, nu-mi prea stă în fire statornicia!


  • Apa caldă cu lămâie și suc de aloe vera dimineața, pe stomacul gol. Ca un duș pe interior, spun unii.  Aici este un articol în engleză despre avantajele de a bea apă caldă dimineața (cu sau fără lămâie sau alte ingrediente).
  • folosirea produselor de îngrijire de care-am scris mai sus, uneori și dimineața dar mai ales seara, înainte de culcare.

Încep și termin ziua cu prospețime.


Concluzii

  • Ritualurile sunt importante pentru echilibrul psihic. Când sunt ritualuri sănătoase, acestea ajută și corpul întru bunăstare. Mintea, sufletul și corpul sunt un întreg. Ce-i înăuntru se percepe afară și vice-versa.
  • Pielea și dezechilibrele ei sunt super-oglinzi ale dezechilibrelor interne. Orice schimbare de stil de viață se începe din mai multe planuri:  minte- suflet – corp.
  • Lactatele îmi accentuează acneea hormonală.
  • Deși îmi plac lactatele, am realizat că e vorba de confortul psihologic ce mi-l dau, ceva legat de copilărie. Iar acum sunt adult. (voi experimenta în timp cu alte tipuri de lactate: de capră, de oaie, fermentate… dar acum vreau echilibru și piele mai curată!)
  • Noua mea rutină de îngrijire cu gama Łibra — echilibru nu tratează acneea (care are cauze mai profunde și mai complexe), dar ajută la reducerea efectelor ei, crește reziliența tenului și ajută la vindecarea mai rapidă a neplăcutelor coșuri.

Dacă ați citit până aici sper că v-a fost cu folos! Pe curând!

2 comentarii la „Hrană curată pentru ten curat — o continuare

  1. Buna! 🙂
    De unde iti procuri sucul de aloe vera?

    1. Bună! L-am luat odată de la miracolul plantelor, apoi online, dar nu mai stiu site-ul (găsit destul de greu varianta organică, fără conservanți…)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *