Publicat pe Lasă un comentariu

Protecția solară naturală a pielii, la mare

Plaja Corbu cu nisip, mare, barcă

Salutare!  Am adunat suficient material despre protecția solară naturală a pielii pentru un articol serios 🙂

Scriu de la plaja Corbu, din biroul meu temporar cu vedere la mare. Au aici umbră și limonadă cu salvie culeasă de alături! M-am gândit că n-ar strica niște sfaturi pentru protecția solară naturală la mare, o mică introducere despre protecția împotriva razelor UVA și UVB, în mod natural.

Plaja și campingul sunt locuri minunate, cu o excepție: nu găsești nici un petec de umbră dacă nu ai o umbrelă de soare sau prelată cu tine. Noi nu avem 🙂  deci am aplicat pe propria piele sfaturile pe care urmează să vi le dau și vouă.

Plajă, apă și nisip la plaja corbu

Înainte să încep, însă, aș vrea să clarific ceva. Știu că majoritatea din noi mergem la plajă și pentru a ne bronza. Dermatologii spun că nu există un bronz sigur, care să nu afecteze pielea în mod negativ. Cred că putem să ne bronzăm moderat, încet, minimizând pagubele pe termen lung dacă ne luăm măsurile de precauție.

Nu există nici un filtru de protecție solară care să ne protejeze 100% de razele UV, deci chiar folosind produse de protecție solară ne vom bronza, dar mai încet, oferind pielii timp să se adapteze noului „regim”. Dacă oferim corpului alimentația potrivită, hidratare din belșug și mai ales blândețe și iubire, putem obține bronzul auriu cu repercursiuni minime pe viitor.

Încă ceva: toate produsele și tratamentele anti-aging în care ați putea investi sunt bani aruncați pe fereastră dacă nu luați măsuri adecvate de protecție solară.

Și nu uita. Pielea ta, așa cum este, e minunată. Ai exact nuanța care-ți vine bine și merită să o iubești așa cum este. Bucură-te de mare, relaxează-te în vacanță, minimizează stresul. Sunt cele mai importante sfaturi generale pe care am să ți le ofer, înainte de a intra în particularități 🙂 Lectură plăcută!

 

Pielea deschisă la culoare — mai vulnerabilă la soare

Știu că soarele nu-mi face foarte bine, având un ten deschis la culare (tip II după această clasificare). Soarele mă arde ușor iar bronzul, chiar dacă se formează, se transformă în anii următori în mai multe alunițe, pielea rămânând deschisă.

Clasificarea Fitzpatrick a tipurilor de piele

Tipul I – piele alb deschis, adesea cu pistrui, cu ochi albaștru, gri sau verde deschis. Păr blond deschis sau roșcat. Persoanele cu pielea de tip I se ard mereu și nu se pot bronza.

Tipul II – pielea albă, ochi albaștri, verzi, gri, căprui deschis. Păr blond sau roșcat, de obicei se ard, se bronzează greu.

Tipul III – piele de culoare crem, orice culoare de ochi sau păr, cel mai comun tip. Uneori se ard ușor, se bronzează treptat și uniform

Tipul IV – piele oliv, tip mediteranean -caucazian,  ochi căprui. se ard minim, se bronzează ușor

Tipul V – piele maro închis, ochi căprui sau negri, se ard foarte rar, se bronzează ușor și profund

Tipul VI – maro foarte închis spre negru, ochi negri, nu se ard niciodată, se bronzează foarte ușor.

 

persoanele cu pielea de tip I sau II au nevoie de mult mai puțin timp pentru a-și lua doza necesară zilnică de vitamina D (10-15 minute poate fi suficient) spre deosebire de tipurile V sau VI.

 

Scala Fitzpatrick

Tenul și pielea corpului mi-au fost deja afectate de soare în lungile zile de grădinărit în anii precedenți, zile în care nu am considerat necesar să folosesc protecția solară.

Am acum pistrui, alunițe (sunt predispusă genetic spre asta) și riduri fine.

Razele ultraviolete A și B

Am învățat, documentându-mă pentru crearea unui produs pentru protecția solară, că atât razele UVB cât și cele UVA afectează negativ pielea, acestea acționând în feluri diferite, și anume:

Razele UVB și factorul FPS sau SPF

  • razele UVB sunt razele care cauzează arsurile solare de suprafață.
  • acestea nu permează pielea în profunzime
  • persoanele cu pielea deschisă la culoare (tip 1, 2, 3)  au nevoie de mai puțin timp pentru a-și lua necesarul zilnic de vitamina D de la soare. Aceste persoane se ard mai repede, arsura fiind indiciul corpului că s-a stat prea mult în soare
  • razele solare UVA și UVB, efectul asupra epidermei
  • factorul de protecție solară (FPS)  sau SPF (Solar Protection Factor) se referă la protecția pe care o oferă un produs împotriva razelor solare de tip UVB.
  • Numărul SPF (15, 30, 50 etc) indică cât timp va lua razelor UVB să roșească pielea folosind un produs cu factor de protecție solară comparativ cu cât timp le ia fără folosirea unui produs. De exemplu, pielea unei persoane care folosește o cremă cu SPF 15 îi va lua de 15 ori mai mult să se roșească decât dacă nu ar folosi acea protecție. Un produs cu SPF 15 filtrează 93% din razele solare UVB. SPF filtrează 97%, SPF 50 — 98%. Pentru protecție zilnică, 15 sau mai mult este suficient.
  • Pentru protecție la mare sau la munte de exemplu, SPF 30 sau mai mult este necesar (conform Skin Cancer Foundation din SUA).

 

Razele UVA și protecția împotriva efectelor acestora

Razele UVA sunt razele care pătrund mai adânc în straturile epidermei, fără să contribuie la arsura pielii; razele UVA pot trece și prin ferestre, și prin straturile superioare ale pielii.

razele UVA și UVBAceste raze sunt cele care duc la îmbătrânirea prematură a pielii, cauzând procese oxidative serioase. În același timp, sunt razele care cauzează bronzul, care este o mutație a ADN-ului la nivelul pielii. Faptul că pielea se colorează este încercarea imperfectă a pielii de a preveni daunele viitoare asupra ADN-ului. Aceste mutații pot duce la cancer al pielii, pe lângă efectele de natură estetică (riduri, pierderea elasticității pielii, alunițe, pistrui).

În saloanele de bronzat se folosesc razele UVA dar nu și UVB, de aceea nu se arde nimeni după o ședință la salon.

protecție solară razele UVADin acest motiv, o cremă cu un SPF mare care nu oferă protecție împotriva UVA este mai degrabă dăunătoare, deoarece ne ferește de fenomenul (natural și benefic, într-un fel) al arsurii pielii dar, nefiltrând razele UVA, ne lasă vulnerabili la efectele nocive ale acestora.

Despre filtrele de protecție solară chimice

– se pot scrie multe, dar nu e cazul aici. Voi menționa că acestea sunt alese de producători pentru că pe lângă protecția relativ eficientă pe care o oferă, sușor de aplicat care nu lasă urme albe. De asemenea, se absorb ușor în piele. Acest fapt e dorit de multă lume dar înseamnă și că substanțele ajung ușor în sânge, putând cauza, prin cumulare, dezechilibre hormonale sau alte probleme. În plus, multe formule sunt sensibilizante ale pielii, afectând în mod negativ bariera epidermală și implicit funcția acesteia de protecție.

Filtrele minerale pentru protecție solară naturală

Filtrele minerale (fizice) sunt, zic eu, cele mai prietenoase cu corpul. Acestea reflectă efectiv razele solare și nu le lasă să pătrundă în epidermă.

Într-adevăr, durează mai mult până oxidul de zinc (cel mai eficient filtru UVA 1 și 2 dar și UVB) sau dioxidul de titan să nu se mai vadă pe piele, dar un produs formulat cu uleiuri lejere, cum e untul cu protecție solară SENIN se absoarbe în câteva minute, lăsând pielea hidratată, hrănită și protejată. În plus, nu există riscurile pe care le întâlnim în cazul chimicalelor. Desigur, orice produs, oricât de natural, poate cauza alergii, de aceea este recomandat un test cu 24 de ore înainte de folosire.

Antioxidanții, aliații pielii sănătoase și rezistente

Foarte impotanț într-un produs pentru protecție solară sunt compușii antioxidanți și antiradicalari. Multe din grăsimile naturale, virgine, oferă un platou bogat din aceste substanțe.

Alegerea bazei pentru untul solar SENIN a luat în considerare acești factprotecție solară naturală la plaja sălbatică Corbuori, oferind o textură lejeră, neocluzivă care include (pe lângă oxidul de zinc non-nano în procent de 20% ) Uleiul de karanja (înrudit cu arborele de Neem cu care are proprietăți comune, ambele fiind utilizate în medicina ayurvedică) este un ulei bogat în substanțe active, deosebit de apreciat pentru proprietățile sale protectoare UV, antioxidante, anti-aging și regeneratoare. Acesta absoarbe o parte din radiațiile UV, este fotoprotector, antiradicalar, antioxidant și regenerator cutanant.

În plus, am ales extractul glicolic de ceai negru (bogat în flavonoizi, considerați unii din cei mai potenți antioxidanți.)

 

SFATURI pentru o protecție solară eficientă la mare

Folosirea un produs cu FPS (factor de protecție solară) ar trebui să fie ultima măsură de protecție, după ce toate celelalte de mai jos au fost îndeplinite:

 

haine pentru protecția solară naturală Poartă haine! Tricouri, tunici largi cu țesătură deasă, pantaloni sau fuste.  Hainele reduc efectele negative ale razelor UV cu până la 27% — spun unii, iar hainele închise la culoare protejează mai mult decât cele albe. De ce? sincer, nu știu. Personal folosesc preponderent o tunică cu o țesătură densă de in, foarte lejeră, de culoare mov/gri.

Pălăriile sunt importante pentru protecția feței, iar pălăriile dense sunt mai eficiente decât cele din paie care lasă să treacă razele solare.

evita soarele, stai la umbra

 

Caută umbra sau fă-ți un adăpost! Stai la umbra unui copac sau ia cu tine o umbrelă de soare. Ține copii mici departe de razele solare.

Cum ziceam, aici la Plaja Corbu n-am avut noroc cu umbra și nici nu am venit pregătiți. La orele prânzului (între 11 – 17) caut orice petec de umbră sau merg la o terasă. Din fericire am găsit una tare cochetă cu vedere la mare de unde vă scriu chiar acum.

Ține cont că soarele reflectat în apă sau nisip alb se reflectă înapoi, deci cantitatea de raze UV poate fi mai mare dacă ești chiar pe plajă.

ochelari de soare pentru protecția naturală a zonei ochilor

Ochelarii de soare sunt esențiali!

Nu e vorba doar de look, ci de a-ți proteja ochii și zona sensibilă din jurul lor de razele UV.

Am auzit teoria cum că purtarea lor împiedică creierul să secrete melanină, care ar proteja împotriva arsurilor… Personal (și ținând cont de ce am citit) cred că acesta e un mit. Dacă ar fi adevărat, persoanele care poartă ochelari de soare nu s-ar bronza, căci culoarea închisă a pielii este rezultatul producției de melanină în urma expunerii la razele UVA.

 

Evita soarele puternic din jurul pranzuluiPlănuiește-ți ziua în funcție de soare! Pe timpul verii, evită cât poți să umblii prin soare în intervalul orar 10-16 sau 11-17.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă să fim atenți la propria umbră. Când aceasta este mică, să stăm la adăpost!

 

Antioxidanti si vitamina C pentru piele sănătoasă naturalIntegrează în alimentație cât mai mulți antioxidanți și vitamina C! Fă asta înainte de începerea sezonului cald și continuă zilnic! Benefice pentru sănătatea pielii sunt beta-carotenul și licopenul pe care le iei din morcovi, cartofi dulci, spanac și varză kale, pastă sau suc de roșii, pepeni galbeni și roșii (lubeniță!), fructe goji, grapefruit roz dar nu uita de fructele de pădure precum afinele, zmeura și în general fructe cu coaja violetă. Ceaiul verde și mai ales cel negru sau ciocolata neagră cu peste 70% cacao sunt și ele surse de antioxidanți.

Limonada fără zahăr este băutura mea preferată, o savurez zilnic la mare.

 

Protecție solară — spf 30

  • Orice produs cu protecție UV este mai bun decât nimic. Un produs cu FPS mai scăzut te va face să ții mai mult cont de primele sfaturi și posibil că vei fi mai în siguranță.
  • Alege pe cât posibil un produs natural cu cât mai puține substanțe sintetice. Parfumul nu este necesar și poate contribui la sensibilizarea pielii. Informează-te!
  •  Dacă alegi un produs handmade cu oxid de zinc pentru protecție solară, ține cont că termenul de valabilitate și eficiență maximă este foarte scurt iar căldura poate afecta textura și aplicabilitatea acestuia. Particulele de oxid de zinc fără un înveliș de dimeticon au tendința să migreze spre ele însele, creând în timp mici cocoloașe. Dacă folosești produsul după ce acestea s-au format (după o lună sau două de la data turnării), acestea trebuie întinse foarte — FOARTE — bine pe piele pentru a nu crea mici zone în care nu ești protejat/ă.
  • Chiar și produsele convenționale nu trebuiesc folosite de pe un an pe altul.
  • Orice produs ai folosi, aplică-l din abundență cu 15 minute înainte de expunerea la soare. Majoritatea persoanelor folosesc mult mai puțin decât cantitatea necesară recomandată, acest fapt ducând la scăderea semnificativă a protecției oferite. Citește ambalajul și aplică instrucțiunile care însoțesc produsul. Reaplică după baie sau contactul prelungit cu îmbrăcămintea.
  • Aplică crema sau loțiunea de protecție solară și sub bretelele costumului de baie!
  • Chiar dacă este înnorat, razele UVA te pot afecta. Folosește și atunci protecția solară!

Hidratează-te din belșug! Serios. Hidratare pentru piele sănătoasă

Pielea hidratată este mai  rezilientă și puțin susceptibilă să se ardă, iar dacă se întâmplă, hidratarea din interior și din exterior este vitală pentru a o ajuta să rezolve situația neplăcută. Ține cont că apa sărată deshidratează corpul iar prin transpirație se pierde o cantitate semnificativă de apă. Bea mereu foarte multă apă!

 

–––––––––––––––––––––––––––

Disclaimer: Informațiile prezentate sunt rezultatul documentării din diverse surse pe care le consider de încredere și a experienței proprii și nu constituie sub nici o formă sfaturi medicale. Responsabilitatea pentru bunăstarea corpului fiecărei persoane cade în sarcina persoanei în cauză. 

 

Protecție solară: pălărie și ochelari de soare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *