Șamponul natural solid:
Ce este, cum se folosește și de ce?
— partea I —
Dacă suntem dintre cei care am crescut folosind șamponul într-un flacon de plastic, atunci șampoanele solide — acelea sub formă de săpun — reprezintă un produs pentru îngrijirea părului relativ nou.
Îți amintești oare cum bunica își spăla părul cu bine-cunoscutul, deloc apetisantul săpun de rufe? Poate îți spăla și ție părul la fel, poate încă îl folosești sau ai cunoscuți care îl folosesc.
Până în 1940 când s-a inventat șamponul lichid, bazat pe detergenți sintetici, toate „șampoanele” erau solide și nu necesitau prea-uzatul ambalaj de plastic.
Un săpun simplu de casă făcea treabă suficient de bună.
Sau un șampon făcut pe loc (diy, zerowaste, organic hair care at it’s best!):
bunica mea de la țară își spăla părul cu o soluție de cenușă fiartă un pic în apă. Adică își făcea o leșie, slabă, cu care spăla părul.
(apropo, leșia = hidroxid de sodiu sau potasiu + apă. Cu alte cuvinte, cenușă + apă.
Leșie + grăsime = săpun (o sare) + glicerină)
Mama Chiva (așa îi spuneam) știa exact câtă cenușă și apă să pună pentru a obține o diluție slăbuță, dar suficient de puternică pentru a reacționa cu sebumul de pe păr.. Astfel se făcea un săpun, pe loc, în părul ei. Acesta îndepărta grăsimea în exces, praful și săptămâna grea ce a trecut.
Nu știu dacă bunica folosea și o clătire cu apă și oțet. Eu, nefiind purtătoare uzuală de basma, cu păr subțire și cam fragil, aș integra clătirea pentru a evita acel frizz și pentru o pieptănare mai ușoară. Menționez că nu folosesc alt balsam de păr.
În Mai 1908, un articol din New York Times oferea câteva indicații simple despre ‘’Cum să-ți șamponezi părul’’. În articol scrie că cel mai bine e să îți șamponezi părul folosind un săpun alb de Castilia aplicat cu o ‘’perie de unghii nu foarte dură’’ și să îl clătești de patru ori, o dată la două săptămâni.
Sună simpatic, dar diferit de realitatea actuală.
A folosi un săpun cu proprietăți și uleiuri alese special pentru îngrijirea părului, un săpun spumant cu mult ulei de ricin și extracte de plante, ei bine asta este o experiență relativ nouă și, zic, extrem de binevenită
Termenul de șampon natural solid se referă la un săpun formulat special pentru a fi folosit la curățarea blândă, naturală a părului și scalpului, fără aditivi sintetici.
Deși procesul este similar cu turnarea unui săpun, rețetele de șampon natural conțin de obicei mult mai mult ulei de ricin care ajută la crearea unei spume abundente, uleiuri și unturi hrănitoare și emoliente, potrivite părului, uleiuri esențiale, extracte din plante sau argile care actionează benefic asupra scalpului și curăță delicat, înlocuind, parțial, sebumul ce protejează firul de păr cu uleiuri vegetale care îl îngrijesc.
Știi senzația aceea de păr care scârțâie? Ea apare atunci când un șampon pe bază de detergent sau un săpun mai dur înlătură întreaga grăsime ce protejează de uscare firul de păr.
În cazul acesta se pot întâmpla două lucruri, în funcție de tipul de păr și modul organismului de a reactiona la stres:
1. scalpul va produce mai mult sebum pentru a supracompensa, ceea ce duce la îngrășarea mai rapidă a părului
sau
2: părul rămâne uscat, casant, greu de pieptănat și fără luciu.
Șampoanele lichide conțin de cele mai multe ori substanțe sintetice care înlocuiesc acea grăsime pentru a oferi totuși luciu, dar în același timp crează necesitatea folosirii unui balsam pentru păr, tocmai din cauză că în realitate părul și scalpul devin mai uscate decât este firesc.
(Balsam pentru păr, mască pentru păr, tratament pentru păr, toate în recipiente din plastic. Cam mult? )
Grăsimile din șampoanele naturale solide înlocuiesc o parte din grăsimea înlăturată în timpul spălării și ajută scalpul să echilibreze producția de sebum, păstrând în același timp părul hidratat și flexibil.
Koala este șamponul solid complet natural De la Irina care conține extract de urzică, ulei de jojoba și argan — potrivit tuturor tipurilor de păr mai puțin celor foarte uscate — și uleiuri esențiale care ajută la echilibrarea scalpului și a mătreții.

KOALA — șampon solid
Există acum șampoane solide și șampoane naturale solide.
Care este diferența?
Deși ambele tipuri de șampon elimină necesitatea plasticului ca ambalaj, ceea ce este super, unele șampoane solide sunt gândite la fel ca un șampon de tip detergent. Dacă te interesează subiectul este posibil să întâlnești următorul termen: syndet, un acronim în limba engleză ce combină cuvintele sintetic și detergent.
Avantajul acestor șampoane sintetice (și săpunuri, căci primul a fost creat în 1955 de către Dove) este că au un pH scăzut, similar cu cel al pielii sau scalpului. Deși curăță și chiar hidratează, conțin substanțe care pe termen lung pot cauza sensibilizarea pielii, inclusiv a scalpului. Nu doar detergentul în sine ci și coloranții, spumanții, conservanții, parfumul .
Cu toate că diferența de pH este semificativă (5,5 este pH-ul pielii, 7 este pH-ul apei — considerat neutru, iar un săpun natural poate avea pH-ul între 9 și 11, în funcție de cât de bine este uscat și cât exces de grăsime conține), unele studii arată că dezechilibrul cauzat de pH la nivelul pielii este de scurtă durată și pielea sănătoasă își reconstruiește învelișul acidic în maxim o oră și jumătate.
Aici este un articol bine documentat despre produsele tip syndet și diferența dintre ele și un săpun/șampon natural.
Înainte să cumperi un produs, citește ingredientele!
Deși pentru multe substanțe nu sunt făcute suficiente studii, un punct de pornire pentru a învăța ce face fiecare este baza de date Skin Deep de la ewg.org .
Unele substanțe sintetice pot cauza dezechilibre în corp sau pot contribui la poluarea apelor, de pildă.
Cumpără produsul doar dacă poți citi până la capăt, înțelegi ce conține și ești ok cu asta.
Clătirea cu o soluție acidă

Oricât de natural este un șampon sau săpun adevărat, pH-ul acestuia în timpul folosirii va fi mai mare decât a scalpului. Este una din caracteristicile săpunului, ca substanță.
De aceea se recomandă ca una din clătiri să se facă folosind o soluție acidă (multă apă și un pic oțet de mere sau zeamă de lămâie, dacă ai părul deschis la culoare).
Aceasta nu va fi ultima clătire ci una intermediară.
Pe lângă echilibrarea pH-ului de la nivelul scalpului, soluția ajută la o pieptănare mult mai facilă decât fără această clătire.
Mirosul de oțet va dispărea odată ce părul este uscat!
Folosirea unui șampon solid necesită uneori o perioadă de adaptare, atât a scalpului la noul „regim natural” cât și a noastră, până găsim tehnica ce ni se potrivește.
Pun pariu ca sunt minunate, si prin felu in care descrii se vede ca sunt deosebite, dar sa sti ca nu esti singura :D. Si noi avem Sampoane 1005 naturale, realizate manual doar cu ingrediente de la mama natura, nu contin subtsante controversate, dar contin uleiuri esentiale certificate cu grad de puritate terapeutic.
Cu Drag!
Desigur că nu sunt singura. La mai multe!