Publicat pe Lasă un comentariu

Cum se folosește șamponul natural solid?

Șamponul natural solid:
Ce este, cum se folosește și de ce?

— partea a II-a —


Șampoanele naturale solide sunt foarte practice și ușor de folosit, odată ce descoperim tehnica ce ni se potrivește și dacă „supraviețuim” perioadei de adaptare.

Interesul pentru acest tip de produs este în continuă creștere și pe bună dreptate. Folosirea lui are adesea rezultate benefice asupra părului și elimină nevoia de flacon de plastic, cel în care cumpărăm șamponul convențional, lichid.

Călătorim mai ușor și tot ce rămâne în urmă este spumă și o etichetă de hârtie, ambele biodergadabile.

Rutina de îngrijire folosind produse naturale este diferită de cea ultrasimplă, în doi pași, cu care ne-au obișnuit produsele de pe rafturile supermarketurilor, chiar și ale celor naturiste.

Asta poate să intimideze și să ducă la frustrări atunci când rezultatele nu sunt — imediat — cele dorite.

Scalpul și părul au nevoie de timp, până la o lună uneori, pentru a se adapta la noul tip de produs de curățare și îngrijire. În timpul acesta pot apărea dezechilibre neașteptate: părul prea uns sau prea uscat , pot apărea mâncărimi sau mătreață.

Este nevoie de implicare și răbdare pentru a ajunge la rezultatele optime.
Unele persoane se adaptează mai repede, unele renunță.

Și de ce să nu recunoaștem, nu toate produsele se potrivesc tuturor.

Suntem atât de diferiți, iar condițiile de mediu în care trăim sunt și ele specifice, astfel încât pot doar sugera câteva tehnici de bază și sfaturi generale legate de folosirea șamponului solid.

Dacă ai părul mai lung și nu știi dacă șamponul solid ți se potrivește, te rog citește mai departe. Iar dacă ai părul mediu sau scurt, posibil să găsești și tu informații utile, chiar dacă probabil ți-este ușor deja să folosești șamponul solid.


Clătirea cu apă și oțet de mere: este menționată la finalul articolului, deoarece mi se pare un aspect important și poate ajuta părul și scalpul să treacă mai ușor peste perioada de tranzit de la un șampon convențional la unul natural, solid.

În plus, poate elimina nevoia balsamului de păr, ajutând la pieptănarea mai ușoară a părului.


Am detaliat în acest articol câteva tehnici de șamponare și spălare a părului folosind șamponul natural solid. Sper să-ți fie de folos, ca să te bucuri de frumusețea părului curat și sănătos, fără aditivi sintetici.

Poți citi și aici : Șamponul natural solid: ce este?

Iar acesta este unul pe care-l recomand: KOALA șampon solid cu urzică


Ai o tehnică ce funcționează pentru tine? Lăsa un comentariu, poate fi de folos altcuiva cu un tip de păr similar cu al tău!


De ce este importantă tehnica de șamponare?

Șampoanele naturale solide cum sunt cele De la Irina conțin grăsimi vegetale benefice părului pentru a-l hrăni și îngriji.

Dacă nu șamponezi foarte bine sau nu te clătești foarte bine, vei avea zone care vor rămâne cu urme de uleiuri din săpun, ceea ce va face ca părul să aibă un aspect ’’gumos’’ sau unsuros.

Daca ești obișnuit/ă cu șamponul din comerț și te samponezi de două ori, probabil că deja ai observat că cea de-a doua spălare produce mult mai multă spumă.

Prima spălare amestecă murdăria cu excesul de ulei din păr iar cea de-a doua spălare acționează asupra părului care e deja mai curat.
Același lucru este valabil și pentru șampoanele solide

Așadar fă spumă și spală părul o dată, de două ori, chiar de trei ori.
Apoi asigură-te că te clătești, clătești și iar clătești!

Din nou, mai ales dacă ai părul lung, acordă o atenție deosebită părului din spate (partea de mijloc în special), astfel încât să te asiguri că nu a mai rămas șampon după clătire.

Așa că fă spumă și spală părul o dată, de două ori, chiar de trei ori.

Apoi asigură-te că te clătești, clătești și iar clătești!

Tehnica 1: Folosește șamponul natural solid direct pe păr

• Începe șamponarea când ai părul în totalitate umed
• Aplică cu blândețe șamponul solid pe părul ud, începând de la partea de sus a capului și până la ceafă, într-o mișcare asemănătoare celei de pieptănare
• Acoperă cu șamponul fiecare parte a părului tău. Apoi masează delicat capul și părul, adăugând mai multă apă dacă este nevoie, până se formează un strat consistent de spumă.
• Pentru a preveni încâlcirea, asigură-te că mișcările sunt de sus în jos, nu îți aduce tot părul în partea de sus a capului și folosește-ți degetele ca pe un pieptene și nu pentru a amesteca șuvițele.
• Dacă aplici șamponul de tip săpun direct pe păr, adu-ți aminte că îți speli părul cu un săpun ce conține un surplus de grăsimi.
• Cel mai cunoscut punct cu probleme, în special pentru persoanele cu părul lung, se află la ceafă.
• Este foarte important să aplici șamponul în păr folosind apa pentru a crea un strat mare de spumă.
•Asigură-te că nu mai rămân urme de săpun în păr.
• Șamponarea înlătură de asemenea mizeria și surplusul de uleiuri
• Clătește, clătește, clătește!
(dacă părul tău se încâlcește ușor, recomand clătirea intermediară cu apă și oțet de mere. 1 parte oțet, 8-12 părți apă)
• Repetă procedeul dacă mai este nevoie.

În perioada de adaptare s-ar putea să simți nevoia să-ți speli părul mai des, până când scalpul se obișnuiește cu noul regim. E ok, folosește șamponul solid ori de câte ori simți nevoia.

După un timp, părul va ajunge la un echilibru și se va îngrășa mai greu.


Tehnica 2: Crează spuma în mâini

Pentru unele persoane este de ajutor, în special la începutul experienței cu șamponul solid, să nu își aplice săpunul direct pe păr.

Ele se pot folosesi de mâini sau de un burete pentru a crea o spumă consistentă și apoi folosesc doar spuma pentru a-și spăla părul.

Acest lucru poate ajuta părul să fie mai puțin lipicios până va avea loc adaptarea sa.


• Începe șamponarea când ai părul în totalitate umed
• Rotește șamponul umed între mâini pentru a crea o spumă consistentă
• Folosindu-ți degetele precum un pieptene, aplică spuma în păr.
• Masează delicat capul și părul, la fel cum ai face dacă ai folosi un șampon la sticlă.
• Crează un strat consistent de spumă
• Clătește, clătește și iar clătește!
• Repetă dacă mai este nevoie.

Usucă-ți și aranjează-ți părul ca de obicei.


Tehnică pentru părul lung

Bărbații și femeile cu părul scurt au arareori probleme cu aranjarea părului și spălarea lui.

Cei care au părul lung trebuie să experimenteze mai întâi un timp , iar tehnica de șamponare face adesea diferența dintre o relație bună cu șamponul solid, cu un păr sănătos și curat și o relație mai puțin ideală, în care frustrarea că părul nu arată așa de bine își face simțită prezența.

Cel mai cunoscut loc unde se adună reziduurile, în special la persoanele cu părul lung, este ceafa.

Experimentați cu tipul vostru unic de păr.

Pentru părul lung și fin, o doamnă recomandă următorii pași:

• strânge părul lung într-o coadă liberă
• udă în întregime părul
• umezește șamponul solid și îl aplică-l pe scalp cu mișcări din față în spate până când acoperi toată zona scalpului ( șamponarea energică în toate direcțiile duce ușor la încâlcirea părului)
• maseză tot scalpul într-o mișcare de tip pieptănare pentru a crea multă spumă. Nu aplica șamponul sau spuma pe lungimea părului
• ia coada și clătește, clătește și clătește din nou, permițând șamponului să curgă pe lungimea părului (această clătire poate fi de ajuns pentru a curăța toată lungimea părului)
• clătește părul cel puțin un minut și trece-ți degetele prin el pentru a te asigura că a fost clătit tot șamponul
• stoarce delicat părul pe toată lungimea sa pentru a înlătura apa în exces și îl acoperă-l cu un prosop în timp ce îți usuci restul corpului. Dacă în această fază usuci părul cu prosopul acesta se poate încâlci destul de tare.
• folosește un pieptene cu dinții largi și piaptănă delicat părul începând de sus.
• usucă și aranjeză părul ca de obicei


Tehnicile de mai sus nu includ clătirea cu apă și oțet de mere pe care o recomand mai mereu.
Voi detalia despre aceasta în alt articol. Pe scurt însă…

Oricât de natural este un șampon sau săpun adevărat, pH-ul acestuia în timpul folosirii va fi mare. Este una din caracteristicile săpunului, ca substanță.

De aceea se recomandă ca una din clătiri să se facă folosind o soluție acidă: multă apă (8-12 părți) și un pic oțet de mere sau zeamă de lămâie, dacă ai părul blond (1 parte).

Pe lângă echilibrarea pH-ului la nivelul scalpului, soluția ajută la o pieptănare mult mai facilă decât fără această clătire.

Aceasta nu va fi ultima clătire ci una intermediară! Poți fi liniștit/ă, mirosul de oțet va dispărea odată ce părul este uscat!

Bonus: oțetul de mere este un excelent tonic capilar! Pe lângă faptul că acționează ca un balsam, lăsând părul mai ușor de pieptănat, prin calitățile lui anti-inflamatoare /-virale/ -bacteriene poate ajuta la combaterea mătreții și mâncărimilor scalpului.

Alege, pe cât posibil, un oțet ne-pasteurizat, acesta fiind mai bogat în nutrienți și enzime valoroase decât cel supus la temperaturi mai înalte.

Aici găsești un articol în engleză care explică foarte bine avantajele clătirii cu o soluție acidă și magicul mecanism din spatele acestei practici.

Pe final, un pic din experiența mea.

Părul meu e subțire, cu tendințe de îngrășare. Când e fericit formează bucle.

Folosesc de ani de zile (cu excepția unei perioade de vreo 3 luni) șamponul Koala iar mai nou îl mai alternez cu Nataraja.

Chiar și trecând de la unul la altul, am o spălare în care părul rămâne cam gras. În acest caz, folosesc un pic de șampon uscat și reiau spălarea a 2-a zi.

Deși folosesc de cele mai multe ori clătirea cu apă și oțet de mere, uneori rămân fără oțet. Atunci mă asigur că mă clătesc extra bine cu apă, un pic mai caldă și apoi, ultima clătire cu apă un pic mai rece.

Părul rămâne mai aspru și mai greu de pieptănat iar factorul de „frizz” este mai mare. Totuși, apreciez volumul! Iar peste o zi, efectul este cam același.

Îmi spăl părul odată la 3-4 zile, uneori mai mult. Ce mă ajută să păstrez timpii ăștia sunt pieptănatul (mereu mi-au zis mama și bunica să mă piaptăn, eu credeam că nu vor să fiu ciufulită dar cred că ăsta este rolul: repartizarea sebumului de la rădăcini pe vârfurile mai uscate) și folosirea șamponului uscat: o pulbere care absoarbe sebumul. Citește pe vechiul meu blog ce este șamponul uscat, cum să-l faci și de ce să-l folosești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *