Publicat pe Lasă un comentariu

Adaptează-ți corpul la deodorantul natural!

Cum să faci tranziția la deodorantul natural în 3 pași simpli

În familia mea folosim de ani buni doar deodorant natural. Știam că deodorantul sintetic conține aluminiu care blochează porii de la subraț și alte substanțe dăunătoare iar asta nu mi-a convenit deloc.

Faptul că făceam deja săpunul în casă și aveam deja multe ingrediente la îndemână m-a determinat să adaptez o rețetă găsită pe net și să fac deodorantul natural, acasă.

Pentru că în 2012 locuiam la țară și aveam un mod de viață destul de curat, cu alimentație echilibrată, departe de poluare și nici stresul nu era așa pregnant ca și cel aferent vieții la oraș, tranziția la acest deodorant a fost foarte ușoară (+ am avut noroc că rețeta chiar a fost foarte bună).

Am simțit doar că da, transpir și că nu, nu miros.

așa cum este firesc pentru mine

Așadar, din 2012 nu m-am mai apropiat de deodorantul sintetic, convențional. Am uitat complet de cele două-trei tuburi de antiperspirante „de magazin” rămase pe un raft.

Deodorantul Summer Sage (în foto —una din primele bucăți etichetate, 2012) a fost testat de mai multă lume, inclusiv persoane foarte active iar feedbackul a fost așa de pozitiv încât am început să le produc constant.

Pentru acasă refoloseam recipientelele de plastic și chiar primeam recipiente înapoi de la cei ce foloseau deodorantul Summer Sage, pentru a le re-umple.



În ultimii doi ani am compus câteva rețete noi și acum găsești în shop deodorante naturale în diferite sortimente, fiind unele din cele mai bine vândute produse De la Irina.

(În acest #iuliefaraplastic am vorbit un pic cu Anca de la dor.ro pe tema deodorantelor naturale, dacă vrei aruncă un ochi. Găsești acolo și o rețetă de făcut deodorant natural, acasă )

Abia de curând, când deodorantele au ajuns la un număr mai mare de oameni am primit, din când în când, câte un feedback surprinzător:

Summer Sage — primul și cel mai eficient deodorant — nu pare să funcționeze ?!

Căutând o explicație, am descoperit că există uneori această perioadă de acomodare/tranziție la deodorantele naturale iar dacă nu știi la ce să te aștepți, este posibil să renunți înainte să începi de-a binelea.

Așadar, acum vreau să te ajut și pe tine să treci prin perioada de acomodare cât mai ușor și să-ți răspund la (aproape) toate întrebările care pot să apară.

În primul rând, ce este perioada de acomodare?

Atunci când faci tranziția de la un deodorant sau antiperspirant convențional la un deodorant natural, pielea ta trece printr-un proces de ajustare.

În lipsa aluminiului și a altor substanțe sintetice, flora bacterială de la subraț se modifică și asta nu se întâmplă peste noapte. Gândește-te cât de greu îți este să stai câteva zile fără zahăr, dar și cât de bine te simți apoi!

Un efect similar are loc și atunci când elimini aluminiul și celelalte substanțe dăunătoare din deodorant.

Această ajustare se face în 3 pași, care în general durează între 2 și 4 săptămâni, în funcție de organismul tău.

Rezultatul este adaptarea completă, firească, la deodorantul natural.

stadiile adaptării la deodorantul natural. Tranziția poate dura câteva săptămâni

Primul pas – Deschiderea porilor

Corpul elimină transpirație cu un scop, ne reglează temperatura și e un proces complet natural.
Ce nu este natural e să-l oprim și să-i blocăm mecanismul.


Deodorantele și antiperspirantele clasice blochează porii și astfel te împiedică să elimini transpirație. Iar, în timp, corpul se obișnuiește cu acest efect.

Când începi să folosești deodorantul natural este posibil să nu observi mari diferențe – continuă să aplici noul tău deodorant natural cum o faci în mod normal.

O mențiune: dacă folosești un deo De la Irina, aplică mai degrabă mai puțin decât mai mult.

Dacă aplici mai mult o faci degeaba, căci un strat foarte subțire — uniformizat eventual cu degetele pentru a nu ajunge pe haine— este arhisuficient.

Al doilea pas – Detoxifierea zonei de la subraț

După câteva zile vei observa cum mirosul transpirației se modifică și transpiri mai puternic. Nu te îngrijora!

Este perfect normal, e modul în care corpul scapă de substanțele dăunătoare și își revine la starea naturală. Bacteriile se schimbă, se reechilibrează și poți spune că treci printr-un fel de proces de detoxifiere. S-a observat că în această fază pot apărea mai multe din acele populații de bacterii care crează mirosuri neplăcute.

Acest stadiu durează câteva zile, până la o săptămână, așa că nu te grăbi să arunci deodorantul natural. El funcționează și o face foarte bine, iar dacă simți că ai nevoie de un ajutor în plus cu mirosul și transpirația, îți las câteva tips & tricks pentru această perioadă.


Tips & tricks pentru perioada de detoxifiere

  • Pune-ți în geantă un deodorant natural pe care să-l poți reaplica ori de câte ori simți nevoia pe parcursul zilei. O să-ți ofere un confort mental de care ai nevoie și o să facă tranziția mai ușoară.
  • Dacă poți, spală-te pe parcursul zilei cu apă și săpun și reaplică apoi deodorantul natural.
    Important: nu folosi deo natural alternativ cu un antiperspirant, tu tocmai scapi de substanțele ce blochează porii și alte toxine, nu vrei să o iei de la capăt! Ai încredere în proces și în corpul tău!

În Travel Kit găsești un deo ” de buzunar” dar toate deodorantele De la Irina sunt destul de mici pentru a putea fi purtate într-o poșetă sau rucsac, fără să încurce prea mult.

  • Elimină pielea moartă și bacteriile la duș cu un săpun cu efect detoxifiant și un burete sau o lufă. Poți face și băi fierbinți ca să încurajezi deschiderea porilor și eliminarea toxinelor.
  • Poartă haine din fibre naturale, ca bumbacul, inul, lâna – absorb umezeala mult mai bine decât țesăturile sintetice și lasă pielea să respire.
  • Dacă vrei, profită de moment și oferă-ți un detox intern cu multe legume, fructe, hrană cât mai puțin procesată.
  • Hidratează-te constant! Atunci când bei multă apă transpirația se va dilua și mirosul va fi mai puțin pregnant.
  • Bea ceai de salvie. Acesta are efect de reglare a transpirației abundente cu acțiune din interior. Fă-ți mai mult, adaugă-i un pic de lămâie și miere și poartă-l cu tine de-a lungul zilei: te vei bucura atât de gust cât de efectul ușor antiperspirant pe care-l crează în corp.

Din păcate, tot la acest pas este posibil să apară și iritațiile.

Mai ales dacă ai pielea mai sensibilă, te poți irita la subraț din mai multe cauze, cum ar fi: transpirație acidă (determinata de propriul tău organism), epilare, aplicare prea agresivă a deodorantului sau chiar natura alcalină a bicarbonatului prezent în multe deodorante naturale, inclusiv Summer Sage.

Uite ce poți face în cazul în care te confrunți cu iritații:

  • Dacă te epilezi cu lama, folosește întotdeauna o lamă curată, nouă. Clătește subrațul cu atenție și aplică o cremă ușoară, hidratantă, după uscare. Așteaptă până pielea este complet uscată înainte să folosești deodorantul . Altfel, apa se poate bloca sub substanțele emoliente din compoziția deodorantului și asta poate duce la iritații.
  • Atunci când aplici deodorantul natural, indiferent dacă este o cremă sau un stick, așteaptă până ce acesta ajunge la temperatura corpului tău. Încălzește-l ușor cu degetele și aplică prin tamponare, cu mișcări delicate. Poți masa pielea cu degetele până deodorantul este absorbit complet.

Sfatul meu este ca în perioada de tranziție să folosești un deodorant natural cât mai simplu, fără uleiuri esențiale și fără bicarbonat de sodiu. E cel mai recomandat pentru piele sensibilă și pentru prevenirea iritațiilor. 

Găsești mai jos deodorantul NUDE, doar cu ingrediente naturale și fără bicarbonat.

Atenție însă! Dacă urmezi sfaturile de mai sus și iritațiile se înrăutățesc, e mai bine să nu mai folosești deodorant câteva zile. În cazul în care iritațiile reapar după aceste zile, încearcă alt tip de deodorant natural.

Poți încerca și SUMMER SAGE sau DEO de bază, ambele fără alcool și fără aluminiu.

Pasul al doilea este cel mai dificil, însă te încurajez să ai răbdare cu corpul tău. Îți va mulțumi, și tu îi vei mulțumi apoi pentru boost-ul de sănătate. 🙂

Al treilea pas – Transpirația și mirosul revin la normal.
Normalul tău: intim, personal.

Gata! Ce a fost mai greu a trecut.
Nivelul bacteriilor scade acum, vei observa că mirosul va fi mult mai delicat și nu vei mai transpira atât de mult.

Asta se întâmplă deoarece flora bacteriană s-a echilibrat, zona subrațului s-a detoxifiat și nu mai vrea aluminiu.
Poți folosi în continuare deodorantul natural cu succes și te poți bucura de efectele lui benefice.

Tranziția poate să dureze până la 30 de zile, uneori mai mult, dar în majoritatea cazurilor se face mult mai rapid. Depinde foarte mult și de organismul tău, de tipul de piele, de îngrijire și nutriție.



Merită pe deplin să faci această schimbare.
Este o alegere sănătoasă iar sănătatea fizică este strâns legată de bunăstarea mentală.

Un bonus, dacă alegi din deodorantele De la Irina: sunt toate ambalate fără plastic, în recipient compostabil din carton, astfel că nu contribui la fenomenul de poluare cu plastic care sufocă planeta.


Sper că ți-am răspuns la cât mai multe întrebări despre tranziția spre deodorantul natural.

Dacă ai făcut-o deja, spune-mi: Cum a fost pentru tine?

Iar dacă acum cochetezi cu ideea, lasă-mi mai jos un comentariu cu ce alte nelămuriri mai ai.

Eu am pregătit cu mult drag 3 tipuri de deodorante naturale ambalate fără plastic, în speranța că îl vei găsi pe cel perfect pentru tine.

Găsești aici deodorantele naturale de la Irina disponibile în stoc. Iar dacă preferatul tău este sold-out, probabil că lucrez deja la turnarea unui nou lot, deci revino curând!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *