Acneea este o problemă comună de piele care afectează mulți oameni, indiferent de vârstă sau sex. Chiar și după ce trecem de perioada adolescenței, aceasta poate persista sau reapărea.

Pentru mulți, acneea este o problemă frustrantă și deranjantă, care poate afecta încrederea în sine și starea de bine. Din fericire, o abordare din perspectivă holistică este o cale sigură de a ameliorara simptomele și a îmbunătăți sănătătatea pielii, fără a fi nevoie de medicamente sau alte produse chimice iar
Beneficiile unei asftel de abordări transced aspectul estetic și se reflectă în întregul organism.
În acest articol, vom explora diverse metode naturale pentru gestionarea acneei, astfel încât să poți găsi soluțiile potrivite pentru tine și pielea ta.
CE ESTE ACNEEA, MAI EXACT?
Acneea este o afecțiune comună a pielii care se caracterizează prin apariția unor coșuri, puncte negre, inflamații și alte leziuni la nivelul feței, gâtului, pieptului sau spatelui. Pe scurt, și ce știe toată lumea: aceste erupții apar atunci când porii se blochează, ceea ce duce la inflamație și la apariția coșurilor.

Explicația biologică este că la nivelul epidermei, acneea este cauzată de un tip de bacterii (Propionibacterium acnes) care trăiesc în mod natural la baza foliculilor de păr de pe pielea noastră, chiar în locul de unde se secretă sebumul.
Sursa de hrană a acestor bacterii este sebumul, împreună cu tot ce elimină acesta: celule moarte și toxine solubile în grăsime, sebumul având astfel și rol de curățare a organismului.
Când cauzele hormonale, medicația sau dezechilibrele nutriționale și stresul duc la creșterea secreției de sebum, bacteriile secretă mai mult din substanțele care le ajută în mod normal să consume sebumul ca și hrană. Când această secreție este prea mare, pielea din jur se irită iar sistemul imunitar trimite celule specializate pentru a combate situația. Astfel apare inflamația la nivelul pielii, așa numitul coș.
8 sfaturi pentru gestionarea acneei în mod integrativ
1. Reglarea secreției de sebum
Știai că poți regla secreția de sebum prin mărirea nivelului de acid linoleic la nivelul epidermei și în organism?

Studiile arată că persoanele cu ten mixt/gras și tendințe acneice au un nivel scăzut al acidului linoleic la nivelul epidermei, ceea ce face ca sebumul să fie vâscos și să circule mai greu. Astfel acesta nu-și îndeplinește optim funcția de curățare a canalelor foliculare și eliminearea impurităților.
Folosirea topică a uleiurilor cu grad mare de acid linoleic ajută la restabilirea unui echilibru, dar se recomandă și suplimentarea alimentară cu acizi grași esențiali: omega 3, 6 și 9. Nucile și semințele, mai ales cele de in, peștele, avocado sunt surse minunate și gustoase, ușor de integrat în dietă.
2. Curățare blândă
Curățarea excesivă a tenului duce la uscarea pielii și are ca rezultat direct secrețiea sporită de sebum.
Se recomandă folosirea unor soluții cât mai blânde de curățare, cu un pH apropiat de cel al pielii, fără alcool, surfactanți puternici și parfum, cu un minim sau zero substanțe sintetice. Se evită chiar și uleiurile esențiale pentru rutina zilnică. Unele pot fi aplicate topic dacă sunt de bună calitate, diliuate într-un ulei non-comedogenic (ulei de sâmburi de struguri, cânepă, semințe de măceșe, argan), doar când este nevoie.
Uleiul de cocos folosit topic este un bun aliat, datorită efectului antibacterian al acidului lauric care abundă în acest ulei. Nu este recomandabilă folosirea uleiului de cocos ca și cremă hidratantă în cazul tenului mixt cu tendințe acneice.
Din produsele pentru curățarea tenului De la Irina Poți folosi Uleiul Demachiant , Pulberea Avena și săpunul purifiant Negru, din când în când — nu recomand în general săpun din cauza pH-ului prea ridicat. Dacă alegi să-l folosești, asigură-te că ai o soluție ușor acidă pentru a echilibra pH-ul tenului după splălare. Apă distilată sau filtrată, fiartă și răcită (4 părți) și oțet de mere (1 parte), într-o sticluță cu pulverizator. Atenție însă, folosit nediluat sau în diluție prea concentrată, oțetul de mere poate acționa ca un exfoliat chimic. Interesant? Poate. Riscant? sigur. Citește acest articol să te lămurești. De asemnea, dacă ai răni deschise, probabil va pișca. Așadar mai bine folosești produsele fără săpun!
Deși găsești mai multe variante pentru curățarea tenului acneic în shop, se pare că produsul vostru preferat care îndeplinește această funcție este Saucha I, disponibilă la dimensiune starter și refill, de ținut la borcan.