Publicat pe Lasă un comentariu

Despre acnee —abordare holistică

Acneea este o problemă comună de piele care afectează mulți oameni, indiferent de vârstă sau sex. Chiar și după ce trecem de perioada adolescenței, aceasta poate persista sau reapărea.

Pentru mulți, acneea este o problemă frustrantă și deranjantă, care poate afecta încrederea în sine și starea de bine. Din fericire, o abordare din perspectivă holistică este o cale sigură de a ameliorara simptomele și a îmbunătăți sănătătatea pielii, fără a fi nevoie de medicamente sau alte produse chimice iar

Beneficiile unei asftel de abordări transced aspectul estetic și se reflectă în întregul organism.

În acest articol, vom explora diverse metode naturale pentru gestionarea acneei, astfel încât să poți găsi soluțiile potrivite pentru tine și pielea ta.

CE ESTE ACNEEA, MAI EXACT?

Acneea este o afecțiune comună a pielii care se caracterizează prin apariția unor coșuri, puncte negre, inflamații și alte leziuni la nivelul feței, gâtului, pieptului sau spatelui. Pe scurt, și ce știe toată lumea: aceste erupții apar atunci când porii se blochează, ceea ce duce la inflamație și la apariția coșurilor.

Explicația biologică este că la nivelul epidermei, acneea este cauzată de un tip de bacterii (Propionibacterium acnes) care trăiesc în mod natural la baza foliculilor de păr de pe pielea noastră, chiar în locul de unde se secretă sebumul.

Sursa de hrană a acestor bacterii este sebumul, împreună cu tot ce elimină acesta: celule moarte și toxine solubile în grăsime, sebumul având astfel și rol de curățare a organismului.

Când cauzele hormonale, medicația sau dezechilibrele nutriționale și stresul duc la creșterea secreției de sebum, bacteriile secretă mai mult din substanțele care le ajută în mod normal să consume sebumul ca și hrană. Când această secreție este prea mare, pielea din jur se irită iar sistemul imunitar trimite celule specializate pentru a combate situația. Astfel apare inflamația la nivelul pielii, așa numitul coș.

8 sfaturi pentru gestionarea acneei în mod integrativ

1. Reglarea secreției de sebum


Știai că poți regla secreția de sebum prin mărirea nivelului de acid linoleic la nivelul epidermei și în organism?

Studiile arată că persoanele cu ten mixt/gras și tendințe acneice au un nivel scăzut al acidului linoleic la nivelul epidermei, ceea ce face ca sebumul să fie vâscos și să circule mai greu. Astfel acesta nu-și îndeplinește optim funcția de curățare a canalelor foliculare și eliminearea impurităților.

Folosirea topică a uleiurilor cu grad mare de acid linoleic ajută la restabilirea unui echilibru, dar se recomandă și suplimentarea alimentară cu acizi grași esențiali: omega 3, 6 și 9. Nucile și semințele, mai ales cele de in, peștele, avocado sunt surse minunate și gustoase, ușor de integrat în dietă.

2. Curățare blândă

Curățarea excesivă a tenului duce la uscarea pielii și are ca rezultat direct secrețiea sporită de sebum.

Se recomandă folosirea unor soluții cât mai blânde de curățare, cu un pH apropiat de cel al pielii, fără alcool, surfactanți puternici și parfum, cu un minim sau zero substanțe sintetice. Se evită chiar și uleiurile esențiale pentru rutina zilnică. Unele pot fi aplicate topic dacă sunt de bună calitate, diliuate într-un ulei non-comedogenic (ulei de sâmburi de struguri, cânepă, semințe de măceșe, argan), doar când este nevoie.

Uleiul de cocos folosit topic este un bun aliat, datorită efectului antibacterian al acidului lauric care abundă în acest ulei. Nu este recomandabilă folosirea uleiului de cocos ca și cremă hidratantă în cazul tenului mixt cu tendințe acneice.

Din produsele pentru curățarea tenului De la Irina Poți folosi Uleiul Demachiant , Pulberea Avena și săpunul purifiant Negru, din când în când — nu recomand în general săpun din cauza pH-ului prea ridicat. Dacă alegi să-l folosești, asigură-te că ai o soluție ușor acidă pentru a echilibra pH-ul tenului după splălare. Apă distilată sau filtrată, fiartă și răcită (4 părți) și oțet de mere (1 parte), într-o sticluță cu pulverizator. Atenție însă, folosit nediluat sau în diluție prea concentrată, oțetul de mere poate acționa ca un exfoliat chimic. Interesant? Poate. Riscant? sigur. Citește acest articol să te lămurești. De asemnea, dacă ai răni deschise, probabil va pișca. Așadar mai bine folosești produsele fără săpun!

Deși găsești mai multe variante pentru curățarea tenului acneic în shop, se pare că produsul vostru preferat care îndeplinește această funcție este Saucha I, disponibilă la dimensiune starter și refill, de ținut la borcan.

3. Ulei pentru ulei

Chiar dacă pare contraintuitiv, uleiul este excelent pentru ten mixt/gras. Uleiurile uscate, cu factor comedogenic foarte mic și conținut mare de acid linoleic ajută la reglarea secreției de sebum.


În plus, dacă uleiruile sunt presate la rece, ele conțin un complex de (pro)vitamine și minerale necesare pielii și chiar unele substanțe antibacteriene ce ajută la gestionarea bacteriilor implicate în formarea acneei.

Uleiul pentru față Libra Echilibru, un ulei uscat ce intră imediat în piele, este conceput special pentru reglarea nivelului de sebum și reducerea inflamației, având și acțiune anti-bacteriană datorită uleiului de chimen negru. Aplică-l pe tenul umed pentru a beneficia de efectul de cremă hidratantă fără conservanți , emulsifianți sau alte subsanțe sintetice.

4. Hidratare.

Atât din interior cât și din exterior. Nu lăsa niciodată pielea să se simtă uscată.


Bea apă, limonadă, include în dietă alimente lichide precum supe și ciorbe. Dacă bei cafea sau ceaiuri, ține cont că acestea au efect diuretic și este nevoie să suplimentezi cantitatea de apă pe care o consumi zilnic. Pentru fiecare cană de cafea, bea un pahar de apă în plus.

Hidratarea poate ajuta la reducerea inflamației pielii, care este un factor important în felul în care se manifestă acneea. Pielea uscată și iritată se inflamează mai ușor iar acest lucru poate agrava erupția acneică. Prin menținerea pielii hidratate, aceasta devine mai puțin iritată și mai puțin predispusă la inflamație.

În plus, hidratarea poate ajuta la îmbunătățirea texturii pielii și poate face ca aceasta să arate mai sănătoasă și mai strălucitoare. Pielea hidratată este mai puțin predispusă la descuamare și la uscare deci contribuie la o piele mai moale și mai catifelată.

5. Reducerea alimentelor inflamatoare

Prin scăderea considerabilă a consumului de lactate, zahăr și cereale ajuți organismul să se echilibreze pe mai multe planuri. Întărește sistemul imunitar prin suplimentarea zincului și a vitaminei C cu alimente precum precum fructele de pădure, citricele, legumele cu frunze verzi și nucile.

Zahărul poate agrava problemele de acnee prin creșterea nivelului de inflamație din corp și stimularea glandelor sebacee. De asemenea, consumul excesiv de zahăr poate crește nivelul de hormoni androgeni, corelați cu afecțiuni ce duc la acnee.

Lactatele, în special laptele, conțin proteine care stimulează producția de insulină și hormoni de creștere, crescând riscul apariției acneei.

Cerealele procesate cu indice glicemic ridicat, cum ar fi pâinea albă și cerealele zaharoase, pot agrava acneea prin efectul lor inflamator asupra pielii.

5. Reducerea expunerii la substanțe toxice

Una din modalitățile de eliminare a toxinelor solubile în grăsime de către organism este prin secreția de sebum. Prin reducerea expunerii la substanțe toxice ajuți tenul să secrete mai puțin sebum.


Alege hrană curată și organică, procesată minim, evită prosuele sintetice, detergenții puternici, balsamurile pentru haine, parfumantele pentru cameră, poluarea, fumul de țigară.

6. Reducerea stresului

Practică exerciții fizice, plimbări în aer liber, respirație profundă. Un aspect foarte important care nu este în mod obișnuit menționat ca important în gestionarea acneei este somul. Dormi suficient, astfel organismul va funcționa în parametri optimi. Sistemul imunitar , endocrinși cel nervos se echilibrează și va fi mai ușor să iei deciziile sănătoase pentru un stil de viață sănătos.

Tehnici de relaxare precum yoga, meditația sau masajul pot ajuta la reducerea nivelului de cortizol din corp, un hormon de stres care poate duce la inflamații în organism. În plus, găsirea unor activități care îți plac și care îți aduc bucurie poate fi o modalitate excelentă de a reduce stresul și de a îmbunătăți sănătatea pielii. Nu uita că gestionarea stresului poate fi o componentă importantă în abordarea acneei, așa că ia în considerare încorporarea unor tehnici de relaxare în rutina ta zilnică.

7. Nu rupe coșurile! Nu le sparge, nu le stoarce.


Acneea este un simptom al unui dezechilibru iar prin încercarea violentă de a scăpa de el, pagubele devin mult mai mari: cicatrici mai grave decât în cazul vindecării naturale, extinderea infecției.

Știu din proprie experiență cât de greu este să nu bâzâi coșurile. De aceea am dezvoltat Spot-on! — ser topic pentru acnee pe care să îl aplici când simți că apare un coș. Sau după ce a apărut și vrei să treacă. Sau când este aproape gata și vrei să-l rupi.

Serul, cu efect anti-bacterian, reduce nivelul bacteriilor ce contribuie în procesul de formare a acneei, dar nu doar atât. Reduce inflamația, adică scade roșeața și durerea, face erupția mai tolerabilă. Spre deosebire de unele produse similare care doar usucă erupția, acesta păstrează pielea elastică și hidratată, întărind în același timp capacitatea pielii de vindecare. Astfel, coșul va trece mult mult mai repede, fără să rămână urme!

8. Ajută vindecarea completă!

Dacă ai avut coșuri știi că inevitabil unele vor fi sparte și vor rămâne urme roșii care pot dura ani de zile.
Acestea devin chiar și mai vizibile în urma expunerii neprotejate la soare.

Pentru a grăbi vindecarea lor, poți fie să folosești exfolierea chimică (despre care te rog să te documentezi temeinic), fie să aplici (doar seara! ) serul Liber— iluminator și regenerator. Citește mai multe în descrierea produsului!


Cel mai bun lucru pentru piele este îngrijirea ei cu răbdare, iubire și blândețe, ajutând-o să-și recapete echilibrul și să rezolve simtomele problemei în cel mai firesc mod.

Acestea nu sunt sfaturi medicale și se bazează pe experiențe proprii și documentare îndelungată din surse diverse pe care le consider de încredere.

Pentru o părere avizată consultă un medic specialist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *